گفتگوی رادیو کوچه (اردوان روزبه) با حسن زارع زاده ارشیر در مورد سرکوب مدافعان حقوق بشر
«بازجویی اولیایی فرد بدون تفهیم اتهام»
اردوان روزبه / رادیو کوچه
در روزهای گذشته شاهد دستگیریهای دیگری از فعالان مدنی و اجتماعی بودهایم. فشار بر اعضای کمیته گزارشگران حقوق بشر و سایر فعالان مدنی از جمله مواردی بوده است که در ظرف دوهفته قبل به عنوان دور تازهای از دستگیریها یاد میشود.
این از سویی است که تعدادی از فعالان مدنی نیز در روزهای گذشته آزاد شده اند. یکی از دستگیر شدگان روزهای گذشته «محمد اولیاییفرد» وکیل و فعال مدنی است که پیش از این پروندههای تعدادی از فعالان اجتماعی و سیاسی دستگیر شده را دفاع کرده است.
«ناصح فریدی» دبیر انجمن اسلامی تربیت معلم کرج، پرونده اعضای هیتمدیره کارگران هفت تپه، «بهنود شجاعی» نوجوان اعدام شده در ایران و گروهی از بهاییان محروم از تحصیل از جمله موکلهای او بودهاند.
سال گذشته وی به دلیل نامهای که به رییس قوه قضاییه در خصوص اعدام بهنود شجاعی نوشت به دادگاه احضار شد و با اتهامهای مختلف به پرونده وی از جمله اقدام علیه امنیت ملی محکوم به یک سال زندان شد.
وی در هفته گذشته برای بررسی پرونده یکی از موکلهایش یعنی آقای فریدی به دادگستری رفته بود که توسط اجرای احکام به زندان منتقل شده است. خبر میرسد اولیاییفرد در زندان انفرادی به سر میبرد و تحت بازجویی قرار دارد.
در خصوص دستگیری محمد اولیاییفرد وکیل دعاوی و فعال مدنی که مشاور حقوقی کمیته دانشجویی دفاع از زندانیان سیاسی نیز بوده است با «اردشیر زارعزاده» سخنگوی این کمیته در خارج از کشور گفتوگویی را انجام دادهام.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
آقای «اولیاییفرد» مشاور حقوقی شما در کمیته «دانشجویی دفاع از زندانیان سیاسی» بود، که دستگیر شده است. آیا میتوانید آخرین وضعیت ایشان را برای ما توضیح دهید؟
آقای اولیاییفرد که صبح روز دوشنبه دستگیر شد در سلول انفرادی در بند ۲۴۰ زندان اوین باید تحت بازجویی باشند. البته او به دلیل پروندهای که برای او در دادگاه انقلاب شعبه ۲۶ تشکیل شده بود، در ارتباط با پرونده «بهنود شجاعی» که به اعدام محکوم شد و به چوبه دار سپرده شد، به ۱ سال زندان محکوم شد. این پرونده به دادگاه تجدید نظر رفت. به او ابلاغ نشده بود که این حکم تایید شده و به شعبه دیگری در دادگاه انقلاب احضار شد. اما نه در ارتباط با پرونده خودش بلکه در ارتباط با پرونده موکلش آقای «ناصح فریدی» احضار شده بود. اما پس از آنکه او را به دادگاه کشاندند از او خواستند که به مرکز اجرای احکام برود که در آنجا او را بازداشت کردند و به زندان اوین و سلول انفرادی بردند.
اما در ظاهر آقای اولیایی فرد به خاطر تحمل حبس یعنی ۱ سال زندان که برایش بریده شده بود باید به زندان میرفت. چرا از او دوباره بازجویی انجام میشود؟
اولن او را به خاطر موکلش احضار کردند. بنابراین بازداشت او خلاف قانون است. دوم اینکه وقتی کسی حکمی دریافت میکند باید قانونن به او ابلاغ شود که این اتفاق نیفتاده است. اگر بر فرض اینکه این کار قانونی بوده باشد، باید او را به بند عمومی منتقل میکردند نه به بند انفرای که زیر نظر قوه قضاییه و سپاه پاسداران است.
اما در ارتباط با این نکته که چرا او را بازداشت کردند و تحت بازجویی است و در سلول انفرادی قوه قضاییه و سپاه پاسداران است، علاوه بر اینکه وکیل پایه یک دادگستری است فعالیتهای حقوق بشری دارد و با تمام خطراتی که متوجه او بود اما پروندههای سیاسی یا پروندههای بعضی از نوجوانانی که به اعدام محکوم بودند را قبول کرد. فارغ از اینکه آنها چه ایدئولوژیها یا گرایشهای سیاسی دارند، او به عنوان مدافع حقوق بشر راستین وارد صحنه شد و فعالیت کرد. احتمالن برای انتقامگیری یا اینکه او دست از کارش بردارد خواستند که برخورد کنند.
اشاره کردید به پروندههایی که مفتوح دارد. از جمله پرونده «ناصح فریدی»، از اعضای شورای مرکزی شما. با این وضعیت تکلیف پرونده آقای فریدی چه خواهد شد؟
آقای فریدی به شش سال زندان و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده است. او بعد از تظاهرات انتخابات جز دستگیر شدگان اولیه بود که مدتها در زندان ماند و بعد این حکم را دریافت کرد. این حکم به دادگاه تجدید نظر رفت اما آقای اولیاییفرد مهلت ده روزه گرفت که لایحهای را هم به این دادگاه ارایه دهد. این لایحه هم به دادگاه داده نشد و این پرونده بدون وکیل بررسی میشود و آقای ناصح فریدی که او هم فعال حقوق بشر است و دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تربیت معلم تهران بود، احتمالن حکم سنگینی را دریافت میکند. باید ببینیم دادگاه تجدید نظر چه جوابی خواهد داد.
آیا میتوانید گزارش کوتاهی در ارتباط با فعالیت کمیته به ما دهید و در حال حاضر شرایط اعضای مرکزی کمیته در ایران و دیگر فعالان به چه نحوی است؟
کمیته دانشجویی دفاع از زندانیان سیاسی ده سال پیش در ایران تاسیس شد. فعالیتهایی برای دفاع از زندانیان سیاسی و کمک به خانوادهی آنها از نظر حقوقی، مادی، معنوی که یک اقدام حقوق بشری است، انجام میدهد. در این سالها اقدامهای قابل توجهی انجام شده که در کنار آن فعالیتهای اطلاع رسانی هم است. از اعضای آن در طی چند ماه گذشته تعداد قابل توجهی زندانی شدند.
در حال حاضر آقای «علی بیکس» عضو شورای مرکزی این کمیته که بعد از انتخابات دستگیر شدند، به هفت سال زندان محکوم هستند. «امیرحسین فتوحی» هفته گذشته بعد از چند هفته بازداشت آزاد شد. او از دانشجویان و مدافعان حقوق بشر است که در حال حاضر با وثیقه آزاد است. آقای «فریدی» به شش سال زندان محکوم شدند اما با وثیقه آزاد است. اعضای زیادی از این کمیته دستگیر و روانه زندان میشدند. مانند «شیوا نظرآهاری» که دبیر این کمیته بود و الان سخنگوی کمیته گزارشگران حقوق بشر است. «کوهیار گودرزی» هم همینطور. اینها مدافعین حقوق بشری هستند که تحت فشار قرار دارند. من که با تهران صحبت میکردم گفتند که نظرآهاری و گودرزی به خاطر اینکه در برابر بازجویان ایستادند و بازجویی پس نمیدهند، بیشتر تحت فشار هستند.
علیرغم اینکه خانوادهی شیوا نظرآهاری دویست میلیون تومان وثیقه تودیع کردهاند اما بازجویان جلوی آزادی او را گرفتند و حتا کوهیار گودرزی را هم به خاطر اینکه در برابر بازجویان و اتهامات آنها ایستادگی کرده، مورد ضربوشتم قرار دادند. اتهاماتی که به کوهیار زدند بیاساس است . مثل ارتباط با «سازمان مجاهدین» و موارد مشابه که خیلی بیخود است. زیرا دلایل مشخصی ندارند. به عنوان مثال یکی از دوستان میگفت: «در پرونده من ذکر شده که چون شما با آقای « اردشیر زارعزاده» ارتباط دارید پس منافق هستید. در حالیکه من هیچگونه ارتباطی با سازمان مجاهدینخلق ندارم.» مشخص نیست که چرا این مسایل را مطرح میکنند و میخواهند این افراد را با این اتهامات مورد سرکوب قرار بدهند.
برچسبها: گفتگوی رادیو کوچه (اردوان روزبه) با حسن زارع زاده ارشیر در مورد سرکوب مدافعان حقوق بشر
0 نظر:
ارسال یک نظر
اشتراک در نظرات پیام [Atom]
<< صفحهٔ اصلی